Ny Senna film, nu 16 veckor

Vi har filmat Senna på nytt, klippet spelades in i söndags då hon nästan blivit 16 veckor.

De första veckorna gick mycket ut på att locka och röra sig på ett sätt så att valpen hamnar rätt, de senaste veckorna har Senna mognat och polletten börjat trilla ner. Det gör att vi dels kan öka tempot i träningen men även börja ställa krav i moment hon kan. Det nya filmklippet visar bägge delar.

Följer vi klippet ser vi att i första vändningen håller Senna inte kontakten med mig utan vill fortsätta framåt. Lyssnar vi noga hör vi en liten kort tillsägelse innan jag överöser henne med beröm för att hon sökt kontakt efter tillsägelsen.

Efter att ha gått runt med henne vid min sida, sätter jag av henne och går runt själv. Efter det kommer en inkallning, hon kommer precis som jag vill glad och rakt upp på mig. Jag låter alltid mina valpar/unghundar att klättra på mig under beröm för att jag vill ha farten in och göra hela vägen till en positiv upplevelse. Först i steg två börjar jag ställa krav på att vovven inte ska klättra på mig men med bibehållen fart och positivitet.

I nästa övning busar jag och leker med henne för att därefter bryta leken och lämna henne. Detta är en bra övning för att träna på både mitt gröna ljus (genom leken och buset) och mitt röda ljus (genom brytandet och lämnandet). Det är även en förberedelse för framtida stopp när jag vänjer och lär vovven att blixtsnabbt stanna och bli passiv från full aktivitet.

När jag sedan lämnar henne och går runt tar hon detta som en ny lekinvit och faller för frestelsen genom att resa sig. Då rör jag mig mot henne med ett tydligt kroppspråk för att visa hon gör fel och genast slår över till positivitet genom att backa och berömma när hon backat för mig.

I nästa övning sätter jag henne under gång och sedan kallar in henne efter att ha rört mig i sidled medan hon suttit kvar. Hade hon försökt gå upp här hade jag inte kallat utan hämtat henne. Denna gången gör jag också det lite svårare genom att börja gå fot så fort hon kommer in.

Avslutningsvis kör vi en inkallning, lek och bryt. Denna gången bryter hon inte genast och jag får förstärka kravet för att hon inte ska gå efter mig. När hon respekterar det backar jag åter igen och berömmer henne. När jag går tillbaka är jag tyst, jag berömmer och klappar henne först när hon lyssnat på mitt ”kom” och inte bara för att jag kom tillbaka.

Vi har fått frågan om hur vi arbetar med visselpipa, jag har den runt halsen i klippet eftersom jag precis arbetat med våra äldre vovvar. Visselpipan har ofta en överdriven status, enligt mig är den bara en förstärkare för mina verbala komandon. När de tillsammans med mitt kroppsspråk fungerar som i klippet är det dags att börja byta ut komandona mot vislingar vilket jag kommer göra i nästa klipp.

IMG_5781

Vi har även kommit lite längre i apporteringen men det klippet väntar vi med till nästa gång. Bland det viktigaste att göra med en ung och apportglad valp är att börja introducera den för olika vilt. Vår erfarenhet är att de flesta valpar med en stor apportlust tar upp det mesta utan att fundera medan den äldre unghunden brukar vara mer skeptisk om den inte introducerats tidigt.