Senna 19 veckor

Idag har vi filmat Senna på nytt, 19 veckor på dagen. Vi gör rätt mycket samma saker som vi gjorde i förra klippet men blandar in lite apportering och börjar att introducera visselpipan.

Förra gången använde jag mitt sitt-kommando (långt s-ljud) och förstärkte med kroppen och handen i luften för att få Senna till att sätta sig i farten. Under detta klipp gör jag samma sak men har bytt ut mitt sitt mot en lång signal med visselpipan. Så fort hon börjat koppla denna signal till sitt och stanna börjar jag ta bort handtecknet, för att därefter ta bort rörelsen med kroppen mot henne och bara vissla medan jag fortsätter att gå. Jag kallar in henne med hjälp av flera korta signaler, sett till förra klippet så kallade jag med ett muntligt kommando samtidigt som jag rörde mig på ett inbjudande sätt och nästan viftade med armarna. När jag nu visslar så har jag tonat ner min rörelse och trots det kommer hon tveklöst, vilket innebär att jag kommer ta bort rörelsen helt i nästa steg. Här gör många annorlunda, slår ut med armarna i tid och otid oavsett avstånd. Även om utslagna armar kan vara till hjälp på avstånd anser jag att man alltid ska sträva efter att minska sina kommandon till ett minimum oavsett om det är med kroppen, pipan eller munnen. Genom att göra så får vi en mer uppmärksam hund och en ”reserv” att ta till då avståndet blivit långt eller störningen stor.

Tittar vi på apporteringen så har vi börjat med att göra lite enkla linjetag med vår uppfart som hjälp. Det är inget vi gör mycket av eller ställer några krav i såhär tidigt. Vi vill bara få till associationen att när jag pekar så finns det något kul framför oss. Att hon hellre springer i gräset och inte sitter helt i linje med mig när jag skickar är inget jag bryr mig i nuläget, det ska bara vara kul och kul tycker Senna verkligen det är. Vi ser att hon vid något tillfälle hoppar och busar lite, tunnlar mig innan avlämning och är något för ivrig. Så länge jag känner att jag kan bryta det, så länge det hela tiden är med mig och hon inte springer ärevarv med dummien eller något annat på egen hand så har jag överseende med det. Jag vill hålla motivationen och arbetslusten på absolut topp särskilt när vi börjar med stopp som är en dämpande övning. I nästa klipp ska vi titta på nästa steg i träningen av stopp och hur vi höjer motivationen i samband med kravet.