Hundägarskolan fyller 10 år

2007 var vi två 24 åringar som nyligen avslutat studierna, börjat våra första riktiga jobb och letade efter en liten gård för att husera oss, våra hundar och hästar.  Efter något som konstigt nog kändes som ett oändligt sökande hittade vi vårt lilla ställe. Lagom till första advent fick vi tillträde och började flytten till vår lilla gård i Forshult utanför Tollarp. Berra hade börjat sin instruktörsutbildning hos Jeppe Stridh samma år och till sensommaren 2009 var både utbildning, teorilokal, parkering, belysning och träningsplan färdiga.

Augusti 2009 startade första grundkursen, vi kommer fortfarande ihåg första anmälan. En anmälan från en tjej med en chihuahua som lästes på mobilen i bilen på vägen hem från Fäviken Game Fair 2009.

Vår lilla gård

Grundkurs våren 2010

Grundkurs våren 2010

Mässor

De första åren spenderade vi mycket tid på att marknadsföra oss på olika mässor och hundevents runt om i hela landet. Allt från att hålla en kort uppvisning vid ett Lucia firande på Älleköpinge Ridklubb i Åhus till att vara inhyrda för att hålla uppvisningar på Fäviken Game Fair i Jämtland. Roligast har det  varit att göra något lokalt då vi fått med oss och kunnat visa upp elever med sina hundar.

Vildsvinsmässan Ekebo 2010

Laholmsdagarna 2010

Vildsvinsmässan Ekebo 2011

Fäviken Game Fair 2011

Djurens dag Tivoliparken Kristianstad 2011

Hundens dag Tollarp 2013

Media & Marknadsföring

Då vi driver vår kursverksamhet vid sidan om våra ordinarie arbeten har vi varit försiktiga med att annonsera. Vi vill givetvis kunna bereda plats för alla som vill gå våra kurser även om vi inte alltid lyckas. Vår kraftfullaste marknadsföring är våra rekommendationer från tidigare kursare och de fina kursutvärderingarna vi har här på vår hemsida och på vår Facebook. Den begränsade marknadsföringen utan några mässor och tidningsannonser på ett antal år har gjort att majoriteten av våra kursare är tipsade av andra som gått kurs hos oss tidigare. Något som givetvis glädjer oss oerhört. En annan kul grej under dessa år var när vi fick väldigt mycket uppmärksamhet i ett stort tidningsreportage om oss när Berra fyllde 30.

Instruktörselever

Under dessa 10 åren har vi haft förmånen att utbilda två väldigt duktiga instruktörer. Johanna Tapper som utbildades 2010 till 2012 och Jenny Lilja som gjorde sin utbildning 2013 till 2015. Bägge hade gått våra kurser med två olika hundar var och visat en väldigt stor känsla för att föra olika hundar och ha en förmåga att lära ut till och hand om våra kursare.

Vår instruktörsutbildning fungerar på samma unika sätt som när Berra utbildades hos Jeppe Stridh. Utbildningen är helt kostnadsfri och därför blir det aldrig ett ekonomiskt incitament för att ta in instruktörselever. Det går heller inte att söka sig till utbildningen utan det är först efter att ha gått kurs hos oss med minst två olika hundar som det kan bli aktuellt att bli erbjuden en plats. Efter det följer det två år sidan med oss under alla våra kurser, tufft, spännande och framförallt oerhört lärorikt.

Johanna Tapper

Jenny Lilja

Vår egen flock

När vi började verksamheten hade vi själva mest haft terriers, både Jack Russells och Tyska jaktterriers. Under dessa 10 år har flocken ändrats flera gånger om, dels av sorgliga, naturliga anledningar men även på grund av att vi har  tränat och sålt en del färdiga jakthundar. Idag består flocken av tre jaktlabradorer, en jaktspringer, en jaktcocker, en Tysk jaktterrier och en ny jaktterriervalp på väg in till våren.

En något inaktuell bild på flocken

Fortsättning följer

Efter att vissa år haft kurser tre gånger i veckan har vi idag ett lite lugnare tempo för hinna med livet i övrigt. De senaste åren har vi haft två grundkurser på våren och två på hösten samt någon fortsättning och påbyggnadskurs.

Tio år och hundratals ekipage senare är det åter igen januari och dags att planera för ett nytt år. Hur länge till vi kommer driva verksamheten är det ingen som vet men att vi ska igång i mars igen är bestämt.

Den 19 mars startar vi årets första Grundkurs och kommer även starta en påbyggnadskurs senare under våren men datum för denna har vi inte bestämt ännu.